Verhaal uit de praktijk Kengo heeft al …

Verhaal uit de praktijk Kengo heeft al …


Verhaal uit de praktijk
Kengo heeft al meer dan een half jaar nachtmerries en is nu twee weken in de praktijk.

Kengo komt voor het eerst sinds weken blij de praktijk binnen stappen. Moeder had al gebeld dat ze dit keer in de auto zou wachten. Kengo is zó vrolijk dat hij zonder te groeten meteen van wal steekt. Om de sfeer er in te houden maar hem wel eerst te laten landen vraag Ik wat hij wil drinken.
Fristi.
Ik doe wat Fristi op een schoteltje en zet het voor hem neer. Hij kijkt me vragend aan, waarom doe je dat?
Ik zeg niks maar haal alleen mijn schouders op. Hij moet een beetje lachen. Dat is toch gek! Ik moet ook lachen en geef aan dat ik het ook gek vind dat hij zo vrolijk binnenkomt , mij niet eens goede dag zegt en meteen honderd uit praat.
Hij kijkt me eerst beduusd aan om vervolgens zo hard te lachen dat de tranen over zijn wangen rollen. Als we beiden zijn uitgelachen vraag ik waarom hij zo vrolijk binnen kwam.
Vannacht moest ik weer zo naar dromen, weet je wel, net als die andere keren, ook nu weer over die stomme oorlog.
Alleen vannacht was het zo eng dat Ik moest huilen, ik deed het echt niet expres hoor. Mamma kwam toen binnenlopen en ging bij mij zitten. Ze vroeg waar jaap de knuffel was. Wat een dommie ben ik he, ik was door die oorlogsdroom Jaap helemaal vergeten. Ik heb met mamma en met Jaap nog heel even op bed gezeten en toen ben ik weer gaan slapen.
Met Jaap samen ben ik niet meer zo bang en hoef niet meer tussen pappa en mamma in te liggen.
Ik zie aan zijn hele houding en mimiek hoe volwassen hij zich voelt en ben oprecht trots. Hij heeft vannacht een eerste stap gezet. Ik sta op en schenk een groot glas Fristi in, dat heeft hij meer dan verdient.

We dromen een aantal keer per nacht. Soms is het geen droom maar een nachtmerrie. Wanneer dit een ritme wordt (regelmatig terugkeert) betekent het dat er een aantal gedachtes niet geordend kunnen worden. Achter een gedachte schuilt altijd een thema, die letterlijk aandacht vraagt.
Door hier samen naar te kijken, en deze uit te kristalliseren, zullen de nachtmerries stoppen.

Bij kinderen, zoals bij Kengo, is het vermogen tot begrijpen en verbanden leggen nog niet helemaal ontwikkeld. Hierdoor is er meer tijd nodig om de nachtmerries te stoppen. Het is belangrijk dat het kind zich in deze fase wel begrepen voelt. Meestal betrekken we de ouders erbij en geven hen handvatten en tips hoe ze het beste met deze situatie om kunnen gaan, zo ook bij Kengo.

ORANJEBEEK INSTITUUT
er zit meer in jou

www.oranjebeek.nl
info@oranjebeek.nl
0611616195
Source


Reageren is niet mogelijk.