‘Praktijk op locatie’ Kees, 93 jaar over…

‘Praktijk op locatie’ Kees, 93 jaar over…


‘Praktijk op locatie’
Kees, 93 jaar over wat hem heeft gevormd tot wie hij nu is.

Bij de bloemenmarkt sta ik naast een oudere man. Met veel zorg zoekt hij een bos bloemen uit. Zijn open houding en geïnteresseerde blik maakt dat we al snel in gesprek raken. Hij vraagt of ik tijd heb om een kop koffie te drinken. Dat laat ik me geen tweede keer zeggen. Hij stelt zich voor als Kees, 93 jaar, is getrouwd en woont heel zijn leven in Amsterdam. Ik stel me ook voor en vertel hem daarnaast over het project ‘praktijk op locatie’. Hij wil hier graag aan mee werken.

Weet je, ik kan je veel, heel veel vertellen over mijn verleden. Met mijn 93 jaar kan ik met recht zeggen dat ik aardig wat levens ervaring heb. Maar laat ik vertellen wat mij onder andere heeft gevormd tot wie ik nu ben.

Als kind, puber en jongvolwassene was ik eigenwijs, noem het maar gerust ‘stront’ eigenwijs. Daardoor ben ik tegen veel dingen aangelopen. Ik moet bekennen dat ik daardoor zelfs grove fouten heb gemaakt. Deze fouten verdienen zeker niet de schoonheidsprijs. Maar weet je, mocht ik mijn leven overdoen dan zou ik het precies weer zo doen. Noem het leerzame levenslessen, het vormt je tot wie je bent. Wanneer iemand aangeeft ‘bij een nieuw leven zou ik het heel anders doen’ dan denk ik dat hij of zij niet doorheeft dat je dan weer opnieuw tegen dingen aan gaat lopen. Het leven vraagt nu eenmaal om stil te zijn bij de levenslessen die ons worden aangereikt. Wanneer je hier niets mee wilt, of moet ik zeggen ‘durft’ te doen, zie ik dat als een gemiste kans. Maar ach, wie ben ik om dat voor een ander in te vullen.

Laat ik vertellen over mijn keerpunt in mijn leven. Mijn eerste was op mijn 28ste. Ik zie mezelf daar nog staan, 28 lentes jong, met zo’n onschuldig hoopje in mijn handen, mijn zoon, mijn erfgenaam, een samensmelting ontstaan uit mijn vrouw en mij. Het zo mooi, zo kwetsbaar. Nog nooit had ik zo’n intense ervaring als op dat moment. Het is groots, heel groots. Toen mijn vrouw en ik kinderen wilden had ik nooit bedacht dat het het ook effect op mij als persoon zou hebben, daar sta je niet bij stil. Alles werd ineens betrekkelijk, ongevraagd werden er karaktereigenschappen onder de loep genomen, of ik wilde of niet. Er was één resolute uitschieter. Ik keek heel anders tegen het woord eigenwijs aan, het woord wat ik maar al te goed kende. Het is jezelf beperken in je mogelijkheden, je gaat minder mee met de flow van het leven. Weet je, je bent ook minder flexibel en buigzaam, je bent een betweter of star. Wat jaren verder zag ik het ook als een tekortkoming. Het is je onveilig voelen in de maatschappij. Het een eigenschap geregeerd vanuit angst.

Wat ik me niet had gerealiseerd is dat deze omwenteling ook zichtbaar effect had op mijn directe en indirecte omgeving. Mensen gaven mij terug dat ik veel vriendelijker en opener in het leven stond. Tevens, en dat was echt nieuw voor mij, kwam men naar mij om raad te vragen. Al vrij snel zat ik zelfs in bestuursfuncties.
Het leverde mij nog iets groots op, namelijk levensvreugde. Het leven lachte mij veel meer toe. Ik zag nu kansen en mogelijkheden.

Het verleden kun je niet veranderen, maar we kunnen er wel van leren. Durf met momenten stil te staan, durf je fouten toe te geven, om richting te geven aan je toekomst.

Kees heeft samen met zijn vrouw vier zonen en 6 kleinkinderen, allen ook jongens. Zeer binnenkort komt daar het eerste meisje bij.
Kees woont met zijn vrouw nog steeds helemaal zelfstandig in Amsterdam. De bos met bloemen die met veel zorg werd uitgezocht, en wat ons gesprek tot stand heeft gebracht, was voor haar.

Voel je vrij om dit bericht met je Facebook vrienden te delen.
Source


Eén gedachte over “‘Praktijk op locatie’ Kees, 93 jaar over…

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.